Thierry Neuvic

Thierry Neuvic (ur. 3 sierpnia 1970 w Montreuil) – francuski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny.

Studiował na Cours Florent i Konserwatorium przy ulicy Blanche. Występował w teatrze w spektaklach: Baal Bertolta Brechta, Lulu Franka Wedekinda, Aktualny stan (Etat des lieux), Esej romantyczny (Essai sur les romantiques), Za parę Mare Nostrum (Pour une paire de mare nostrum), Jeffery, Dużo złudzeń (Les grandes illusions), Cyrano de Bergerac Edmonda Rostanda, Chcę zabić na końcówce mojego języka (Une envie de tuer sur le bout de la langue), Paryżanka (La Parisienne, 1996) Henry’ego Becque, Skąpiec (L’Avare, 1998/99) Moliera i Jeden z duchem (Un trait de l’esprit, 2000/2001) z Jeanne Moreau.

Po gościnnym udziale w jednym z odcinków serialu Sędzia jest kobietą (Le Juge est une femme, 1995) – pt. Tajemnica Marion (Le secret de Marion) oraz telefilmie Jak zapomnieć o Sarajewie (Si je t’oublie Sarajevo, 1997) u boku Bernarda Giraudeau, zadebiutował na kinowym ekranie w dramacie Michaela Haneke Kod nieznany (Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages, 2000) z Juliette Binoche. Potem pojawił się na planie filmowym komedii Bóg jest wielki, a ja malutka (Dieu est grand, je suis toute petite, 2001) obok Audrey Tautou i Édouarda Baera, komedii romantycznej No to pięknie (Tout pour plaire, 2005) z Anne Parillaud i Pascalem Elbé, komedii Jesteś taka piękna (Comme t’y es belle!, 2006) z udziałem Francisa Hustera oraz dramacie kryminalnym Nie mów nikomu (Ne le dis a` personne, 2006) u boku François Cluzeta, Kristin Scott Thomas, Nathalie Baye i Jeana Rocheforta. W telewizyjnym filmie Autopsy (2007) zagrał postać koronera, który zakochuje się w żonatym kapitanie policji (Stéphane Freiss).

Filmografia

filmy kinowe

  • 2008: Stella jako Yvon
  • 2008: Ne te retourne pas
  • 2006: Jesteś taka piękna (Comme t’y es belle!) jako Michel
  • 2006: Nie mów nikomu (Ne le dis a` personne) jako Marc Bertaud
  • 2005: No to pięknie (Tout pour plaire) jako Julien
  • 2001: Bóg jest wielki, a ja malutka (Dieu est grand, je

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz