Scott Gorham

Scott Gorham, właśc. William Scott Gorham (ur. 17 marca 1951 w Glendale) – amerykański gitarzysta i autor piosenek.

Od 1974 był członkiem irlandzkiej grupy rockowej Thin Lizzy. Nagrał z nią 9 albumów studyjnych oraz 6 koncertowych. Brał także udział w pisaniu części utworów. Gorham pozostał w zespole aż do jego rozpadu w 1983. W 1983 został członkiem projektu Man Friday & Jive Junior basisty grupy Queen Johna Deacona. W 1996 razem z Johnem Sykesem i Brianem Downeyem podjął decyzję o reaktywacji grupy.

W późniejszych latach Gorham wziął udział projekcie Phenomena II. Spotkał się wówczas z Leifem Johansenem, z którym założył grupę 21 Guns. Nagrali razem 3 albumy. Gorham współpracował także z zespołami Asia i Rollins Band.

W 1997 gościnnie zagrał na gitarze na płycie Welcome to the World grupy Psycho Motel.

W 2004 roku muzyk wraz z Brianem Robertsonem został sklasyfikowany na 52. miejscu listy 100 najlepszych gitarzystów heavymetalowych wszech czasów według magazynu „Guitar World”.

Dyskografia

Thin Lizzy
  • Nightlife (1974)
  • Fighting (1975)
  • Jailbreak (1976)
  • Johnny the Fox (1976)
  • Bad Reputation (1977)
  • Live and Dangerous (1978)
  • Black Rose: A Rock Legend (1979)
  • Chinatown (1980)
  • Renegade (1981)
  • Thunder and Lightning (1983)
  • Life (1983)
  • BBC Radio 1 Live In Concert (1992)
  • The Peel Sessions (1994)
  • Boys Are Back in Town: Live in Australia (1999)
  • One Night Only (2000)
21 Guns
  • Salute (1992)
  • Nothing’s Real (2000)
  • Demo-Lition (2002)

Przypisy

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz