Roman Turek

Roman Turek (ur. 7 lutego 1898 w Woli Dalszej, zm. 20 lutego 1982 w Łańcucie) – polski pisarz samouk, prozaik.

Urodził się w ubogiej rodzinie chłopskiej. Miał czworo starszego rodzeństwa. Jako dziecko przez trzy lata uczęszczał do wiejskiej szkółki. Gdy Roman Turek miał 16 lat, zaczęła się pierwsza wojna światowa. Dwa lata później, w 1916 został wcielony do armii austriackiej. W swoje rodzinne strony wrócił w 1918 i został żołnierzem organizującego się państwa polskiego. Gdy działania związane z wojną polsko-bolszewicką zakończyły się Roman Turek w 1922 został z wojska zwolniony i wrócił do domu. Latem 1924 wziął ślub z Teofilą Lęcznar. Miał z nią dwoje dzieci: syna Zdzisława (ur. 1924) i córkę Aurelię (ur. 1926). Został zatrudniony jako palacz w Fabryce Likierów w Łańcucie i pracował tam do wybuchu II wojny światowej. Podczas okupacji był żołnierzem AK. Po zakończeniu wojny uczestniczył w odbudowie łańcuckiej fabryki, a po jej uruchomieniu ponownie został palaczem i konserwatorem kotłów parowych w fabryce likierów.

Mając 58 lat zaczął spisywać swoje wspomnienia. W 1962 wydawnictwo Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza wydało pierwszy tom pamiętnika zatytułowany „Moja mama, ja i reszta”. W 1965 Roman Turek został członkiem Związku Literatów Polskich (Oddział w Rzeszowie). W 1973 za całokształt twórczości otrzymał nagrodę literacką im. Juliana Przybosia przyznawaną przez rzeszowski miesięcznik „Profile”.

Zmarł 17 lutego 1982. Pochowany został na cmentarzu miejskim w Łańcucie.

Bibliografia podmiotowa

  • 1961 Moja mama, ja i reszta (opowieść; wstęp: Mieczysław Grad) LSW
  • 1962 W służbie Najjaśniejszego Pana (opowieść; cz. 2 tomu Moja mama, ja i reszta) LSW
  • 1977 Palacz z hrabiowskiej likierni (cz. 3 tomu Moja mama, ja i reszta) LSW
  • 1979 Pokosy (opowiadania, wstęp: Józef Nowakowski) KAW
  • 1981 Zamęt: wspomnienia KAW
  • 1982 Ostatnia karczma (powieść) LSW
  • 1982 Topiel (opowiadania) KAW
  • 1984 Parada życia (opowiadania) KAW
  • 1987 Wróć, ucałuj… KAW

Bibliografia

  • (Nie)zapomniany świat Romana Turka Miejska Biblioteka Publiczna w Łańcucie
  • Roman Turek Dyskusyjny Klub Książki przy MBP w Łańcucie

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz