Richard Lewis Springthorpe

Richard Lewis Springthorpe, bardziej znany jako Rick Springfield (ur. 23 sierpnia 1949 r. w Sydney w Nowej Południowej Walii) – australijski wokalista, autor tekstów piosenek i aktor.

Najbardziej znany z przeboju „Jessie’s Girl”” z 1981, za który otrzymał nagrodę Grammy w kategorii dla najlepszego wokalisty rockowego. Inne znane single: „I’ve Done Everything for You”, „Don’t Talk to Strangers”, „Affair of the Heart” i „Love Somebody”.

Występował także w amerykańskich i australijskich filmach i serialach telewizyjnych, m.in. Battlestar Galactica (1978), Szpital miejski (General Hospital, 1981, 1983, 2005-2008, 2013), Wysoka fala (High Tide, 1994-97) jako Mick Barrett, brat Joey’a (w tej roli Yannick Bisson), Stan wyjątkowy (Martial Law, 1999), A teraz Susan (Suddenly Susan, 1999), Californication (2009) i Hawaii 5.0 (2011). Podstawił głos Andy’ego, bohatera serialu Johnny Bravo (1997).

Spotykał się z aktorką Lindą Blair (1974-76) i Connie Hamzy (1981). 27 października 1984 r. poślubił Barbarę Porter. Mają dwóch synów: Liama (ur. 1985) i Joshuę (ur. 1989).

Dyskografia

albumy

  • Beginnings (1972)
  • Comic Book Heroes (1973)
  • Mission Magic! (1974)
  • Wait for Night (1976)
  • Working Class Dog (1981)
  • Success Hasn’t Spoiled Me Yet (1982)
  • Living in Oz (1983)
  • Hard to Hold (1984)
  • Tao (1985)
  • Rock of Life (1988)
  • Sahara Snow (1997; także Tim Pierce i Bob Marlette)
  • Karma (1999)
  • Shock/Denial/Anger/Acceptance (2004)
  • The Day After Yesterday (2005)
  • Christmas With You (2007)
  • Venus in Overdrive (2008)
  • My Precious Little One: Lullabies For A New Generation (2009)
  • Songs for the End of the World (2012)
  • Songs for the End of the World – wersja akustyczna (2013)

Przypisy

Bibliografia

  • Rick Springfield w bazie Internet Movie Database (IMDb) (ang.)
  • Rick Springfield w bazie filmweb.pl
  • Rick Springfield w bazie Notable Names

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz