Lauren Cohan

Lauren Cohan (ur. 7 stycznia 1982 w Filadelfii) – amerykańska aktorka filmowa i telewizyjna.

Urodziła się w Stanach Zjednoczonych, wychowywała się w Cherry Hill w New Jersey. Jeszcze w dzieciństwie przeprowadziła się z rodziną do Wielkiej Brytanii. Od piątego roku życia była wychowywana w wierze judaistycznej, którą przyjęła jej matka po ślubie z ojczymem aktorki. Lauren Cohan uczęszczała do szkoły hebrajskiej, przeszła też swoją uroczystość bat micwa. Ukończyła studia z zakresu aktorstwa i literatury angielskiej na University of Winchester, zajęła się aktorstwem w ramach założonej jeszcze na uczelni grupy artystycznej, występując w Londynie i Los Angeles. W filmie debiutowała w 2005 w Casanovie, gdzie otrzymała epizodyczną rolę u boku m.in. Heatha Ledgera. Zaczęła grywać epizody w produkcjach kinowych i telewizyjnych, m.in. wystąpiła w sześciu odcinkach serialu Nie z tego świata, a także w filmie Death Race 2. W 2011 dołączyła do głównej obsady produkcji Żywe trupy, wcielając się w postać Maggie Greene.

Wybrana filmografia

  • 2005: Casanova
  • 2005: The Quiet Assassin (film krótkometrażowy)
  • 2006: Wieczny student 2
  • 2007: Moda na sukces (serial TV)
  • 2007: Nie z tego świata (serial TV)
  • 2008: Float
  • 2008: Valentine (serial TV)
  • 2009: Powrót do życia (serial TV)
  • 2010: CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku (serial TV)
  • 2010: Death Race 2
  • 2010: Dowody zbrodni (serial TV)
  • 2010: Pamiętniki wampirów (serial TV)
  • 2010: Współczesna rodzina (serial TV)
  • 2011: Chuck (serial TV)
  • 2011: Żywe trupy (serial TV)
  • 2013: Prawo i porządek: sekcja specjalna (serial TV)

Przypisy

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz