Jack Pickford

Jack Pickford, właśc. John Charles Smith (ur. 18 sierpnia 1896 lub 1895 w Toronto, zm. 3 stycznia 1933 w Paryżu) – amerykański reżyser, aktor i producent filmowy.

Filmografia

  • 1909: The Message jako Mężczyzna w tłumie
  • 1912: The Informer jako Czarny chłopiec
  • 1912: Kapelusz z Nowego Jorku jako Młodzieniec przy kościele
  • 1920: Człowiek, który miał wszystko jako Harry Bullway
  • 1928: Wojna gangów jako Clyde Baxter
Reżyser
  • 1921: Little Lord Fauntleroy
  • 1921: Through the Back Door
Producent
  • 1923: Garrison’s Finish

Wyróżnienia

Posiada swoją gwiazdę na Hollywoodzkiej Alei Gwiazd.

Uwagi

Bibliografia

  • Jack Pickford w bazie filmweb.pl
  • Jack Pickford w bazie Internet Movie Database (IMDb) (ang.)
  • Jack Pickford Biography & Filmography (ang.). matineeclassics.com. [dostęp 2013-12-01].
  • Lindsay Barnett: Jack Pickford (ang.). projects.latimes.com, 2010-06-10. [dostęp 2013-12-01].

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz