Geraldine Somerville

Geraldine Somerville (właściwie Geraldine Margaret Agnew-Somerville, ur. 19 maja 1967 w hrabstwie Meath) – brytyjska aktorka urodzona w Irlandii. W serii filmów o Harrym Potterze gra jego matkę – Lily Evans (Potter), która zginęła z rąk Lorda Voldemorta.

Jest mężatką (od 1995 r. William Osbourne-Young), ma dwóch synów Caspara Williama (2002) Arthura (2004) i córkę Rose (2007).

Filmografia

  • 2011: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część II jako Lilly Potter
  • 2007: Harry Potter i Zakon Feniksa jako Lily Potter
  • 2005: Harry Potter i Czara Ognia jako Lily Potter
  • 2004: Harry Potter i więzień Azkabanu jako Lily Potter
  • 2002: Re-inventing Eddie jako Jeanie
  • 2002: The Safe House jako Dr Sam Graham
  • 2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic jako Lily Potter
  • 2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny jako Lily Potter
  • 2001: Murder in Mind jako Angela Coates
  • 2001: Gosford Park jako Louisa Stockbridge
  • 1999: Daylight Robbery jako Val McArdale
  • 1999: Aristocrats jako Lady Emily
  • 1998: The Canterbury Tales jako Pertelote/Dorige (głos)
  • 1998: Heaven on Earth jako Deborah Bennett
  • 1997: Jilting Joe jako Olivia
  • 1996: Zbuntowana załoga jako Ruth MacDonald
  • 1995: After Miss Julie jako Panna Julie
  • 1995: Nawiedzony jako Kate
  • 1994: Romeo i Julia jako Julie
  • 1994: Trójkąt namiętności jako sprzedawczyni
  • 1994: Deep Blue Sea jako Ann Welch
  • 1993-1996: Dr Fitz jako Jane ‚Panhandle’ Penhaligon
  • 1991: Z zamkniętymi oczami jako Natalie’s Boss
  • 1991: Black Velvet Gown, The jako Biddy Millican
  • 1989: Poirot jako Pauline Wetherby
  • 1986: Na sygnale jako Ruth

Linki zewnętrzne

  • Geraldine Somerville w bazie Internet Movie Database (IMDb) (ang.)
  • Geraldine Somerville w bazie filmweb.pl

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz