David Elfick

David Elfick (ur. 1944 w Sydney, Australia) – reżyser, scenarzysta, producent filmowy.

Kariera

Jako reżyser zadebiutował w 1975 roku dokumentalnym filmem sportowym Cystal Voyager.

Film Crystal Voyager – (w reżyserii Georga Greenough’a), stał się jednym z najbardziej znanych australijskich filmów surfingowych w historii. Zarobił ponad 100,000$ przy pierwszym wydaniu na rynku.

Często współpracuje ze znanym scenarzystą i reżyserem Phillipem Noyce’m, z którymi współpracował przy filmach Front nowin oraz Polowanie na króliki.

Elfick rozpoczął karierę producenta filmem Morning of the Earth – w reżyserii Alberta Falzona. Elfick był współscenarzystą ( z Philippem Mora) w uznanym dramacie historycznym Front nowin, w którym miał również niewielką rolę. Miał też niewielkie role w filmach: Palm Beach – jako kinooperator, oraz w The Golden Cage.

Kilka filmów przy których pracował David Elfick, było nagradzanych i nominowanych do nagród, Front nowin, No Worries, Żyć w Blackrock i Never Tell Me Never.

Nagrody i nominacje

  • Wygrana – Australijska Akademia Sztuk Filmowych i Telewizyjnych AACTA 1978 – za: Najlepszy film, za Front nowin,
  • Nominacja – Australijska Akademia Sztuk Filmowych i Telewizyjnych AACTA 1998 – za: Najlepszy film, za Żyć w Blackrock,
  • Nominacja – Australijska Akademia Sztuk Filmowych i Telewizyjnych AACTA 1998 – za: Najlepszy miniserial lub film telewizyjny, za film Never Tell Me Never,
  • Wygrana – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie – Berlinale 1994 – za: Najlepszy film, za No Worries,

Filmografia

Reżyser

  • Crystal Voyager, 1975
  • Harbour Beat, 1980
  • Krok w dorosłość, (Love in Limbo), 1993
  • No Worries, 1994
  • Never Tell Me Never, 1988

Producent

  • Morning of the Earth, 1971
  • Crystal Voyager, 1975
  • Front nowin, (Newsfront), 1978
  • Reakcja łańcuchowa, (The Chain Reaction), 1980
  • Starstruck, 1982
  • Undercover, 1983
  • Na osiemdziesiąt sposobów

…  

Opis osoby pochodzi z wikipedii

Dodaj komentarz